Интеврю с инж. Кремен Георгиев, председател на АТДБ - Как ще

...
Интеврю с инж. Кремен Георгиев, председател на АТДБ - Как ще
Коментари Харесай

Топлофикациите освен все по – желана форма на отопление

Интеврю с инж. Кремен Георгиев, ръководител на АТДБ

 

- Как ще се отрази преходът към зелена сила на топлофикационните сдружения? Имат ли бъдеще или ще бъдат изместени от фотоволтаиците да вземем за пример?

- Колкото и да ни харесва концепцията за  фотоволтаици на покривите на всяка постройка, те изискват инвестиция и ще могат да вземат участие като % от нужната ни електрическа енергия за актуалния ни метод на живот, само че никога няма да бъдат задоволителни. Топлофикационните сдружения освен имат бъдеще, само че и ще бъдат както все по – желана форма за отопление, по този начин и все по - положително решение за хората със междинни и ниски приходи

- Защо смятате по този начин. Парното не е ли  скъпо наслаждение сега?

- Зависи с какво го съпоставяме. То е по – скъпо от печка на дърва и въглища, само че ще става все по – на ниска цена спрямо отопление на ток. Тук даже не жегвам тематиката с комфорта, с който тези други възможности не могат да се съпоставят. Ще засегна и още една тематика – чувството за несправедлива цена. Това се случва поради заплащането на планирани сметки по планирана консумация. От известно време хората имат опция да преустановят това като си сменят уредите с такива на отдалечен доклад и да заплащат единствено толкоз, колкото са консумирали още за сегашния месец. Без прогнози, без изравнителни сметки – единствено чисти сметки. След няколко години това ще бъде и наложително съгласно европейското законодателство. Ние, хората, обаче сме необичайно устроени. Оплакваме се от прогнозните сметки, само че чакаме някой да ни задължи и отново в последния миг ще минем на отдалечени уреди с действителни сметки.

Уредите за отдалечен доклад не са ли скъпо наслаждение. Особено по време на пандемия и рецесия, на хората несъмнено им е мъчно да си ги разрешат?

Повечето топлофикации ги оферират на разсрочено заплащане или чартърен за сред 1 и 5 лева месечно. Не считам, че това са непостижими разноски. Просто отлагаме неизбежното, макар че това е по – чистият за нас вид.

- Така ще се понижат ли сметките за парно с уредите за отдалечен доклад?

- По скоро не. Ще се възвърне чувството за правдивост. Това, което ще спестим обаче, са разноските за топлинните счетоводители или за тези, които ни изготвят сметките. Вероятно хората знаят, че топлофикациите регистрират потреблението на  абонатната станция или на целия блок. После топлинните счетоводители разпределят тази консумация сред обособените жилища по планирана консумация за предходния сезон. В края на отоплителния сезон снемат действителните показания от топломерите и се получава по този начин наречената изравнителна сметка. При уредите с отдалечен доклад, разноските за сформиране на сметките стават неведнъж по – малко, най – малко тъй като няма да бъдат нужни инкасатори.

- Защо смятате, че топлофикация ще става все по – на ниска цена решение спрямо отоплението на електрическа сила?

- От средата на предходната година стопанските субекти излизат на либерализирания пазар или казано по – просто – купуват си ток от борсата. Този развой би трябвало да завърши до юни тази година и по-късно стартира либерализацията за физическите лица. Ще се опитам да обясня просто какво значи този развой. До в този момент юридическите лица заплащат по-скъп ток, с което се субсидира по – евтината сила за популацията. С излизането на свободния пазар българските, както и всички европейски компании получават обективна или пазарна цена. Когато този развой се случи за хората, пазарната цена на процедура ще бъде по – висока или по – ниска, само че пазарна, а не субсидирана. При топлофикациите сметката ще бъде доста по – прогнозируема, а и евентуално доста по – преференциална. Освен това като не си платиш тока – знаете какво се случва. Топлофикациите за разликата от ЕРП – тата стават все по – гъвкави. Мога да дам образец с Перник и Враца, където съм бил изпълнителен шеф. Те към този момент оферират заплащане на зимното отопление на равни месечни вноски, което освен не води до оскъпяване, а тъкмо назад – дава палитра от отстъпки според от това човек какъв брой правилно си съблюдава ангажиментите. За това и считам, че отоплението на парно или топлофикациите ще станат избавителна сламка за хората с по-ниски приходи – прогнозируеми разноски, разсрочено зимно отопление и по – ниска цена.  Да не забравяме и комфорта от равномерната температура и топла вода, когато и колкото ти се желае.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР